Blogs

Hieronder vind je mijn blogs. Over mijn avonturen in de wereld van dans, kunst, onderwijs en bruiloften. Ook vind je tips mbt de honeymoon (leuke reizen) de openingsdans en jullie huwelijksfeest! Ik post maandelijks.

Dansen in de toekomst


Ik las een artikel dat een studie dans tot weinig kans op een vaste baan leidt en bovendien in veel gevallen ook nog met een laag salaris, als je al werk hebt. Was dat in mijn tijd ook al zo? Ja en nee. Als je een Hbo-dansopleiding had afgerond, moest je nog steeds auditie doen. En daar kreeg je te maken met typecasting, bekende mensen en producenten met een ander belang. Tegelijkertijd was het zo dat er Tv-werk was als showdanser, maar ook werk als musicalartiest, ook in Duitsland, Wenen en zelfs Londen. Bovendien ben ik zo verstandig geweest om mijn docentenpapieren te halen, zodat ik les kan geven in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en op (Hbo) dansopleidingen zelf. Daarna kwam er internet (en wie zich het beste verkoopt online heeft het meeste werk, ook al is er geen fundament). Er kwamen Mbo-dansopleidingen (dus teveel afgestudeerden) en talentenjachten op Tv (waarmee de suggestie werd gewekt dat alles 'haalbaar' is in 3 maanden). Niemand controleert of iemand daadwerkelijk bevoegd is om les te geven in dans. Zelfs het Ministerie van Onderwijs niet! En ja, dan krijg je een overvloed aan ‘dansers’, dans’docenten’ en ’choreografen’. Ik heb me altijd afgevraagd waar de geloofwaardigheid precies in zit. Maar nog meer verbaas ik mij erover dat je je er zelf goed bij voelt je te begeven op een vakgebied wat niet de jouwe is en waar je niet of slechts beperkt voor bent opgeleid. Ik kan mij niet voorstellen dat ik zomaar skiles ga geven. Ik zie het al voor me haha , hoe ik zelf sta te stuntelen. Ook zal ik voor geen meter kunnen inschatten wat wel of niet kan of mag. Bovendien, waar is de eigen creativiteit? Dus ja, in die zin klopt het artikel wel. Ik zou wensen dat we teruggaan naar minder opleidingen (ipv meer) zoals in de jaren ’90 op ons vakgebied. Daarnaast is het natuurlijk wel zo dat kwaliteit overleeft. Dus de besten (en in een enkel geval kan dat ook een autodidact zijn) hebben altijd werk. Ook heeft het internet ons veel goeds gebracht. Als ik inspiratie nodig heb kijk ik op YouTube, als ik iets wil vinden gebruik ik Google en mijn netwerk is binnen handbereik. Bovendien kun je jezelf positioneren. Het kost alleen zo enorm veel tijd. Toch zal ik iedereen met talent en fysiek op het gebied van dans willen adviseren zich te laten testen, te scholen en eventueel de docentenrichting (erbij) te kiezen. Ik ben ervan overtuigd dat het op een dag allemaal wel gaat tellen!

Bron: Nu

Recente berichten


Coach 23 april 2024
Lapland 05 maart 2024
Klokkenluider 02 februari 2024
Weimar 20 december 2023
Ballerina 28 november 2023
Hey, Mister, DJ, 31 oktober 2023
Saint-Tropez 18 september 2023
All over the world 04 augustus 2023
Radio & Tv 03 juli 2023
Zelf 31 mei 2023
Mooi 01 mei 2023
Raak 21 maart 2023
Surprise party 20 februari 2023
Zwitserland 23 januari 2023
NRC 28 november 2022
Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed wordt weergegeven. Als u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Lees meer in de privacy policy.